Világunk felgyorsulása és digitalizálódása több területen is felveti a kérdést, szükség van-e még papíralapú dolgokra. Ilyen az üzleti élet egyik jelképe, a névjegy is. Egy szakmai fórumban a minap elhangzott a kérdés: Szükség van-e még egyáltalán rá? Elgondolkoztam rajta, s összeszedtem 5+1 érvet, amiért szerintem egy vállalkozónak még mindig ott kell, hogy lapuljon a zsebében, táskájában vagy elegánsabb megoldásként a névjegytartó tárcájában.

  1. Közismert tény ma már, hogy bemutatkozáskor az emberek leginkább a saját nevükre figyelnek. Ebből adódóan hajlamosak nem figyelni, megjegyezeni a másik félét. A bemutatkozást azonnal követő névjegycsere ilyenkor hatalmas segítség, hisz arról nemcsak hogy lehet, hanem szinte kötelező is puskázni. Az udvariasság része meg is nézni, elolvasni a kezünkbe kapott névjegyet.
  2. De még ha egy-egy név megjegyzéséből ötösre is vizsgázunk, ott van az a szituáció, amikor több tárgyalópartnerünk van. Ilyenkor kitehetjük magunk elé a kapott névjegyeket a tárgyalóasztalra a velünk szemben ülőknek megfelelő sorrendben, s azokra lopva lepillantva név szerint tudunk mindenkihez szólni. Profi hatást tudunk vele kelteni.
  3. A névjegyeddel megalapozod az első benyomást, hisz üzleties, felkészült attitűdre utal. S ha azon ráadásképp visszatükröződnek a márkád vizuális elemei, színei is, megtetted az első lépést, hogy azok beleivódjanak partnered agyába.
  4. Míg az adatok lediktálása és azok rögzítése valamelyik digitális eszközünkbe, megakasztja a beszélgetést, sőt akár el is terelheti a figyelmét a tárgyalópartnernek, mert közben meglát valamilyen értesítést, e-mailt rajta, s az agya már azon pörög, addig a névjegy biztosítja a kommunikáció folytonosságát, s a témánál maradást.
  5. S mindezek tetejébe még csak nem is egy drága eszköz. Méretéből adódóan kis helyen is elfér, így aztán mindig mindenhová magaddal viheted.

+ 1. Soha nem tudhatod, mikor keveredsz egy olyan beszélgetésbe, ahol érdemes elővenned a névjegyed. Megesik, hogy partneredben a kártya láttán egy az addigi beszélgetéstől teljesen eltérő érdeklődés indul meg. Számtalan olyan szituációba keveredtem már az évek során, amikor csak az elérhetőségeim miatt adtam névjegyet egy egyáltalán nem üzleti beszélgetés során, de meglátva a kártyám, kiderült, hogy ez a téma is érdekes a beszélgetőpartnerem számára, s hogy érdemes lenne ez ügyben is leülnünk egyszer.

Ugye, nem hagyod csak úgy itt a kosaradat? 😉

Add meg itt lent az e-mail címedet, hogy elmentsük neked a bevásárlókosaradat későbbre. És - ki tudja - lehet, hogy küldünk neked egy extra kedvezménykupont. 😉