Hosszú évekig volt rossz híre a WordPress alapú honlapoknak. Lassúság, nehézkesség, kevés funkció – mondták a kritikusai. Ma már azonban ezek a legkevésbé sem igazak rá. Szinte bármilyen tudás, funkció kihozható belőle, amire egy kisvállalkozásnak – de megkocáztatom, még egy nagyobbnak is – szüksége lehet. Ha pedig megfelelően karban is van tartva, nem lehet semmi gondunk vele. Na, de mi kell ahhoz, hogy megfelelően karban legyen tartva?

 

Kiváló hosting szolgáltatás

Talán ez a legfontosabb: megfelelő hosting szolgáltatásra van szükség. Lehet, hogy csak minimálisan költesz rá, de ha havonta sok órát kell tölteni biztonsági mentésekkel, azon kell folyamatosan dolgozni, hogy gyorsabbá tedd vagy hogy megoldd a problémákat egy összeomlás vagy feltörés után, esetleg mindekezért még fizetned is kell, mert te nem értesz ezekhez, akkor már annyira nem is olcsóak az olcsó tárhelyek. Ha többre tartod a saját idődet és idegrendszeredet, akkor valószínűleg jobban jársz, ha egy kicsit többet költesz a hosting szolgáltatásra.

 

A PHP legújabb verziója

Mindig a legújabb PHP verzió legyen fent a tárhelyen. De legalább 7.3. Ha a szervered még nem használja a PHP 7-et (vagy annál újabbat), kérd meg a szolgáltatódat rá. Ez drasztikusan javítja a teljesítményt. A WordPress már meg is követeli. Ideális esetben válaszd a PHP 8-at.

 

Korlátozd a telepített bővítmények számát

A WordPressre telepített bővítmények hatalmas hatással vannak a teljesítményre. Ez az, ami a legjobban le tudja lassítani a honlapodat. Sőt, még a WordPress gyorsabbá tételére szolgáló beépülő modulok is lassíthatják azt. Amit lehet, érdemes külső szolgáltatónak kiszervezni. Na, nem arról beszélek, hogy a honlap képeit töltsd fel egy külső tárhelyre, hanem arról, hogy a biztonságot, az optimalizálást, a gyorsítótárazást inkább bízd a tárhelyszolgáltatóra, Cloudflare-re, erre szakosodott szolgáltatókra.

Minél kevesebb dologhoz használj bővítményeket. Ha csak egy apró funkcióhoz van a bővítményre szükséged, de nem életbevágó, inkább próbálj meg nélküle élni vagy kérj meg egy fejlesztőt, hogy építse be ezt a funkciót magába a weboldalba. Ugyanakkor kerüld azokat a bővítményeket is, amelyek túl sok funkcióval bírnak, de neked csak egy-kettőre van szükséged ezekből. Inkább keress olyan bővítményeket, amelyek célzottan azt a feladatot látják el, amire neked szükséged van.

Csak tartalommal rendelkező honlapok esetén 12-15, egy webshop vagy egy speciális honlap esetén, ahol sok felhasználó és látogató van, 25-30 plugin, bővítmény a még elfogadható szám. Persze, ez a beépülő modulok súlyától is függ.

 

Tisztítsd meg a WordPress adatbázisod

A WordPress megtisztítása előtt persze győződj meg róla, hogy van biztonsági másolatod a legújabb állapotról is. Ajánlom erre az UpDraftPlust , ha még nem rendelkezel ilyennel. Az adatbázis optimalizálása nagyon egyszerű. Ehhez használhatod például a Database Cleanert , de ha jobban szeretsz saját SQL kéréseket futtatni, az még jobb.

 

Tisztítsd meg a WordPress médiakönyvtárát

Időnként érdemes szanálni a médiakönyvtárban, feltöltött fájlok mappában is. Sokszor tele vannak olyan képekkel, amelyeket nem is használunk a honlapon, csak foglalják a helyet a tárhelyen is. A Media Cleaner segítségével eltávolíthatod az összes haszontalan médiabejegyzést. Még az ingyenes verzió is képes erre. Nem kell megijedni tőle, mert elsőként csak kilistázza a szerinte nem használt képeket. Ha kijelölöd ezeket törlésre, még akkor is csak a “kukába kerülnek”, vagyis még onnan is vissza tudod őket hozni egy kattintásra. Az általa kilistázott képeket nézd át alaposan, mert pl. az időzített bejegyzések fotóit is használaton kívülinek látja.

 

Ugye, nem hagyod csak úgy itt a kosaradat? 😉

Add meg itt lent az e-mail címedet, hogy elmentsük neked a bevásárlókosaradat későbbre. És - ki tudja - lehet, hogy küldünk neked egy extra kedvezménykupont. 😉