2022 év vége óta igen csak felgyorsultak az események a mesterséges intelligencia területén. Idén tavaszra pedig eljutottunk odáig, hogy szinte naponta jönnek a néha már-már szinte sokkoló hírek az újabb és újabb tudásáról. Kijelenthetjük, hogy a mesterséges intelligencia már nem a jövő, hanem a jelen, ami drasztikusan átalakítja az egész életünket. De ez vajon jó vagy félelmetes? Mit tehetünk azért, hogy az MI-t jó értelemben a szolgálatunkba állítsuk, s ne csak a pálya széléről nézzük, ahogyan felszántja az egész életünket?

Bár maga a mesterséges intelligencia már évek óta a mindennapjaink része – gondoljunk csak az autóinkban használt GPS-ekre, a közösségi média algoritmusaira vagy a Google keresőjére -, mégis a nagyközönséggel nemrég megosztott ChatGPT tette igazán kézzelfoghatóvá és robbanásszerűvé mindezt.

A ChatGPT egy nagy nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki a GPT (Generative Pre-trained Transformer) 3.5 architektúra alapján. Ez egy olyan mesterséges intelligencia alapú program, amely lehetővé teszi, hogy természetes nyelven kommunikáljunk vele, kérdéseket tegyünk fel neki vagy beszélgetéseket folytassunk vele. A ChatGPT-nek (majdnem) bármilyen kérdést feltehetünk, a modell pedig megpróbál válaszolni rá az általa megtanult információk és szabályok alapján. Persze, a legkevésbé sem tud mindent, s bár napról napra bővül a feladatok tárháza, amivel megbízhatjuk, mindig kellő kritikával kezeljük a válaszait, s mielőtt azokra alapozva bármilyen döntést hoznánk vagy publikálnák az általa adott szövegeket, végezzünk forrásellenőrzést!

Na de a ChatGPT csak egy azon MI eszközök közül, amik az elmúlt napokban, hetekben a birtokunkba kerültek. Ugyanez a tudás már rendelkezésünkre áll képalkotó, hangalkotó, videóalkotó és még számos más formában is. Épp ezért egyre hangosabbak azok, akik a munkájukat, szakmájukat féltik, mondván, hogy a mesterséges intelligencia képes (lesz) helyettük dolgozni, így ők feleslegessé válnak. Félelmük pedig nem alaptalan. Világunk épp egy újabb forradalmat él át a mezőgazdasági, ipari és informatikai után. S ahogy elődjei, úgy ez is alapjaiban fogja átalakítani a világunkat. Igen, meg fognak szűnni munkahelyek – Amerikában már ez is megindult az elmúlt hónapokban -, átalakulnak feladatkörök.

Mit tehetünk azért, hogy felkészüljünk az MI-vel együtt érkező változásokra, hogyan mehetünk azok elé? S mi várható még ezen a területen a következő években? Számos kérdés, amelyek joggal foglalkoztatnak, aggasztanak most minket. A világ egyik ismert és elismert mesterséges intelligencia szakértője, Tilesch György bár Amerikában él, a Szilícium-völgyben dolgozik, de magyar származású. Egy hete pedig vendége volt Friderikusz Sándor podcastjének is, ahol épp ezeket a kérdéseket feszegették. Ennek a beszélgetésnek a meghallgatását szívünk szerint mindenkinek kötelezővé tennénk.

 

 

Ugye, nem hagyod csak úgy itt a kosaradat? 😉

Add meg itt lent az e-mail címedet, hogy elmentsük neked a bevásárlókosaradat későbbre. És - ki tudja - lehet, hogy küldünk neked egy extra kedvezménykupont. 😉