Napjaink egyik felkapott szakmája lett a virtuális asszisztensi munka. Ennek egyik oka, hogy online, otthonról, kényelmesen, egyszerre több cégnek feladatokat ellátva lehet dolgozni, s ez a kép sokak számára csábító. Azzal persze a többség csak később szembesül, hogy ez attól még egy vállalkozás, ami nem ezzel az idilli képpel kezdődik, hanem kőkemény munka, hosszú idő és lemondás, mire elérik ezt a szintet. Mindemellett azt látom, hogy komoly félreértések vannak azzal kapcsolatban is, hogy mit is jelent ez a szakma.

A virtuális asszisztensek azok, akik virtuálisan, azaz a távolból segítenek egy-egy cégnek, vállalkozásnak (vagy akár egyszerre többnek is), adminisztrációs asszisztencia szolgáltatásokat látnak el. A közérthetőség kedvéért olyanok, mint a való világban a titkárnők, csak ők virtuálisan és szabadúszóként, egyéni vállalkozóként, több cégnek teszik ezt. Elég kiterjedt feladatkört látnak el, de hogy legyen némi kapaszkodó, olyanokat képzeljünk el, mint az ügyfélszolgálati feladatok telefonon, e-mailben való ellátása, számlázás, webáruházba termékek feltöltése, adatrögzítés stb.. A virtuális asszisztensek vállalkozás támogatóként, irodamenedzserként is szokták még nevezni magukat.

Akik ebben a szakmában dolgoznak, fontosnak tartják kiemelni, hogy itt lehet szakosodni is, így a virtuális asszisztens nem minden esetben egyenlő a titkárnővel. S talán épp a szakosodás miatt vannak komoly félreértések abban is, hogy hol a határ egy virtuális asszisztens és egy szakember között. Talán az asszisztens szó a kulcs ebben. Az asszisztens az, aki a szakma valódi hozzáértője mellett dolgozik, kiegészítő, támogató feladatokat lát el mellette. Így ha egy virtuális asszisztens szakosodik is egy-egy területre, az nem lesz egyenlő azzal, hogy annak a szakmának a teljes tudója is egyben.

Például, ha marketingre szakosodik, akkor a feladatai között megtalálható lehet a közösségi oldal létrehozása, de annak tartalmának megtervezése, egyedül szerkesztése nem, – sőt tovább megyek, mert már láttam ilyent is hirdetésben -, egy komplett értékesítési csatorna kiépítése sem. Szövegírás területén vállalhat szövegszerkesztést, diktafonról szöveg begépelését, de szövegírást nem, mert az bizony már egy teljesen külön szakma. Honlapokra szakosodva a webáruházba a termékek, galériába a képek feltöltése igen, de a honlap elkészítése nem.

Ha mégis ilyeneket látunk egy hirdetésben, érdemes elgondolkozni rajta. Vagy tévesen aposztrofálja magát virtuális asszisztensnek, mert tényleg ért hozzá és ő igazából marketinges, szövegíró, honlapkészítő, vagy olyan feladatokra vállalkozik, amihez valójában nincs meg a kellő szakmai kompetenciája.

(Mivel korábban volt már cicaharc abból, amiért a Minner is hasonlóakat fogalmazott meg, én pedig nem szeretnék támadások kereszttüzébe kerülni, ezért kiemelem: Nem a virtuális asszisztensek degradálása a cél, hanem hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Ha valaki VA-ként mégis alkalmas egy komplett értékesítési csatorna kiépítésére vagy egy landing oldal profi megszövegezésére, akkor ő annak a szakmának a tudója, és ő akkor marketinges, illetve szövegíró, nem pedig virtuális asszisztens. A virtuális asszisztens az egy asszisztens, aki kiegészít, segít, támogat, és akikre pont ugyanúgy szükség van az online világban, mint az előbbi szakmákra.)

Tehát ha neked, mint vállalkozónak honlapra, marketingre vagy szövegre van szükséged, akkor honlapkészítőt, marketingest és szövegírót keress ezekre a feladatokra. Ha pedig a már meglévő feladataidban, azok terheinek csökkentésében van szükséged segítségre, akkor tényleg meleg szívvel ajánlom neked a virtuális asszisztenseket, mert hatalmas terheket tudnak levenni a válladról, rengeteg időt megspórolva neked, amit a vállalkozásod fejlesztésére és így a bevételeid növelésére fordíthatsz.

 

Ugye, nem hagyod csak úgy itt a kosaradat? 😉

Add meg itt lent az e-mail címedet, hogy elmentsük neked a bevásárlókosaradat későbbre. És - ki tudja - lehet, hogy küldünk neked egy extra kedvezménykupont. 😉