A honlapok látogatottságának mérése és értelmezése fontos a digitális marketingben és webfejlesztésben. A látogatottságot számos adat alapján lehet mérni és elemezni. Íme néhány alapvető mutató és azok jelentése.

 

Látogatók száma (Visitors)

Ez azt mutatja, hogy hány egyedi látogató érkezett a weboldalra egy adott időszak alatt (általában naponta, hetente vagy havi bontásban). A növekvő látogatószám általában jó jel és azt jelzi, hogy a weboldal iránti érdeklődés nő.

 

Oldalletöltések (Page Views)

Ez az oldalak összes megtekintésének száma. Egy látogató több oldalt is megnézhet egy látogatás során, így a page views magasabb lehet a látogatók számánál. A magas oldalletöltés gyakran azt jelzi, hogy a látogatók aktívak és kíváncsiak az oldal tartalmára.

 

Átlagos látogatási idő (Average Session Duration)

Ez az átlagos idő, amit egy látogató az oldalon tölt. Minél hosszabb az átlagos látogatási idő, annál inkább érdekli a látogatót az oldal tartalma. Az alacsony átlagos látogatási idő arra utalhat, hogy az oldal tartalma nem megfelelően releváns vagy érdekes.

 

Visszafordulási arány (Bounce rate)

Ez a látogatók aránya, akik egyetlen oldalt sem tekintenek meg, mielőtt elhagynák az oldalt. Magas bounce rate esetén érdemes ellenőrizni az oldal tartalmát és felépítését, mivel lehet, hogy nem megfelelően vonzza a látogatókat.

 

Források (Sources)

Az analitikákban látható, hogy a látogatók honnan érkeztek az oldalra (pl. közvetlenül, keresőből, más weboldalról, közösségi médiából stb.). Ez segít megérteni, hogy mely csatornák működnek a legjobban a látogatók bevonzásában.

 

Konverziók (Conversions)

Ha az oldal célja az eladás, lead gyűjtés vagy más akció, a konverziók mutatják, hogy hány látogató váltott át valamilyen tevékenységre. A konverziók mérése segít az oldal hatékonyságának felmérésében és a marketingstratégia finomításában.

 

Ezek csak néhány alapvető mutató a weboldalak látogatottságának mérésére. Fontos, hogy ezeket rendszeresen figyeljük és értelmezzük, hogy a weboldal fejlesztése és a marketingstratégia optimalizálása érdekében hatékonyan tudjunk reagálni az adatokra.

Ugye, nem hagyod csak úgy itt a kosaradat? 😉

Add meg itt lent az e-mail címedet, hogy elmentsük neked a bevásárlókosaradat későbbre. És - ki tudja - lehet, hogy küldünk neked egy extra kedvezménykupont. 😉