Minden céggel megesik legalább egyszer az életben, hogy túlvállalja magát, olyan váratlan kiadás éri, ami miatt más számlákat nem tud kifizetni. Ilyenkor vannak, akik az őszinte kommunikációt túl cikinek érzik, inkább sunnyognak, s van, hogy meglepő magyarázatokkal állnak elő. Ezekből gyűjtöttünk össze párat. 

“Mi csak pénteken utalunk. Nem vettük észre a számlád, úgyhogy majd a jövő péntekivel megy.”

S így a lejárt számla addigra egy héttel régebb óta lesz lejárt számla, mint adott pillanatban.

“Úgy számlázz, hogy szerdán járjon le, mert csütörtök az utalós napunk.” 

Sokaknak a határidő utolsó napja jelenti az utalás napját, holott az, ahogy a nevében is benne van, már az utolsó nap rá. Semmi ok nincs arra, hogy ezt ne tegye meg a számla kézhez vételekor vagy az azt követő napon.

“Akkor mit szólnak a többiek, akiket még előtted nem fizettem ki?”

Nos, aki várja, hogy rendezzék a felé való tartozást, azt valószínűleg nem nagyon hatja meg, hogy rajta kívül mások sincsenek még kifizetve. Egy ilyen kijelentés pedig csak garantálja, hogy elmérgesedjen a viszony, hisz szinte behatárolhatatlanná teszi, mégis mikor számíthat a kifizetésre.

“Vannak fontosabb számlák, amiket ki kell fizetnünk.”

Ugyanaz, mint az előző, csak egy fokkal kevésbé pofátlan megfogalmazással.

“Jó hírem van: Már mindenkit kifizettem, már csak ti vagytok hátra!”

De jó hír! Neki. Azt, aki még vár rá, kevésbé fogja feldobni.

“Elfelejtettem.”

Oké, ez bárkivel előfordul. Általában ezért vannak az automatikus számlaemlékeztetők, de ha mégis megtörténik, akkor illik az “elfelejtettem” üzenetet megelőzően intézkedni az utalásról is.

“Likviditási gondjaid vannak?”

Nem, csak nálad van még a pénzem.

“Cash flow gödör van.”

Ez legalább őszinte, a megfogalmazás is kellően frappáns, oldja a nem fizetés miatti feszültséget. Pedig valójában ez sem jelent mást, minthogy jelen pillanatban fizetésképtelen. Ha nekem ezt írná egy ügyfelem, biztos, hogy jót mosolyognék és könnyebb lenne türelmesen várni, hogy megoldódjon a helyzete.

Neked mit mondanak az ügyfeleid, amikor nem fizetnek? Írd meg nekünk Facebookon és a legjobbakat beválogatjuk a cikkbe is!

Tudtad, hogy a számláidat marketingeszközként is használhatod? Írtunk korábban egy összefoglaló cikket arról, hogyan használhatod ki a benne rejlő lehetőségeket.

 

Ugye, nem hagyod csak úgy itt a kosaradat? 😉

Add meg itt lent az e-mail címedet, hogy elmentsük neked a bevásárlókosaradat későbbre. És - ki tudja - lehet, hogy küldünk neked egy extra kedvezménykupont. 😉