[rt_reading_time label=”A cikk olvasási ideje körülbelül” postfix=”perc.” postfix_singular=”perc.”]

 

Eddig is komoly vitákra adhatott okot az, hogy a Messengerben látható, ki van épp online állapotban vagy épp mikor volt utoljára aktív. “Miért nem olvastad el, amit írtam, hiszen fenn voltál? Láttam!” Ismerős mondat, ugye? Megannyi vita, kellemetlen helyzet forrása volt már eme adat. A legújabb tervek szerint azonban hamarosan nemcsak a Messenger árulja majd el rólunk ezt az információt. Ugyanez leolvasható lesz Facebook adatlapunkról is. A Mashable máris talált pár profilt, ahol ez életbe lépett.

A Messenger persze kikapcsolható, így el tudjuk kerülni a kellemetlenségeket. Igaz, ilyenkor mi sem látjuk, ki van épp online. Komoly irodalom foglalkozik már azzal, milyen problémákat tud okozni társas kapcsolatainkban – azon belül is elsősorban a párkapcsolatainkban – ez az információmorzsa. Hány olyan történetet ismerünk, ami arról szól, hog a chat ablakban ott van a „látta X óra Y perckor” felirat, és nem értjük, hogy akkor miért nem válaszol, miért nem ír valamit? Mindez talán nevetségesnek tűnik, pedig valódi problémáról van szó. Nem véletlen, hogy a bevezetése már most is komoly viharokat kavart.

Így fog kinézni az adatlapunk, amely megmutatja, hogy épp online vagyunk-e:

Ha pedig épp nem vagyunk online, akkor az online vagy active felirat helyett azt írja ki, hogy mikor, hány órája, hány perce voltunk utoljára aktívak.

Jelen álláspont szerint az ismerősök fogják látni rólunk ezt az információt. Ettől persze még egyáltalán nem biztos, hogy az újítás osztatlan sikert fog aratni a facebookozók között. Az ellenzők ráadásképp abban sem feltétlen bízhatnak, hogy a funkció népszerűtlensége esetén mégsem fogják azt bevezetni. Láttunk már olyant, hogy a Facebook saját felmérése szerint is a felhasználók 80%-a talált zavarónak egy új funkciót, mégis bevezették azt. Emlékezzünk vissza arra, amikor megjelent az az ominózus jelenség, hogy a videók automatikusan, ráadásképp hanggal együtt elindultak a hírfolyamban való görgetéskor. Ez utóbbi esetben végül egy köztes megoldás segített. A Facebook ugyan nem vonta vissza az újítást, de a beállításoknál lehetőséget adott arra, hogy a felhasználók egyedileg kikapcsolják azt.

A legfrissebb újításról azonban egyelőre mélyen hallgat a Facebook.