Ha azt szeretnéd, hogy a vállalkozásod sikeres legyen, akkor meg kell ismerned a marketingstratégia 5 kötelező elemét. Ezek segíthetnek abban, hogy jobban megértsd az ügyfeleid igényeit és hatékonyabb marketingtervet készíts. Ebben a cikkben mindent elmondok neked, amit tudnod kell a marketingstratégia legfontosabb elemeiről.

 

  1. Az elérni kívánt cél meghatározása
  2. A vevőink megismerése
  3. Az USP (Unique Selling Proposition) meghatározása
  4. A branding elemek mentén összeállított kommunikációs terv
  5. A célkitűzések és erőforrások megfelelő párosítása

 

Az elérni kívánt cél meghatározása azért fontos, mert így tudod pontosan meghatározni, hogy mit szeretnél elérni a marketingstratégiáddal. A vevő személyiségének megismerése segít abban, hogy pontosan tudjuk, kiknek szeretnénk eladni a terméket/szolgáltatást. Az USP meghatározása segít abban, hogy kiemelkedjünk a versenytársak közül és egyedi értéket nyújtsunk a vevőknek. A branding elemek mentén összeállított kommunikációs terv segít abban, hogy egységes képet mutassunk a vevőknek és azonosíthatóak legyünk. Végül pedig a célkitűzések és erőforrások megfelelő párosítása segít abban, hogy hatékonyan tudjuk elérni a kitűzött célokat.

 

1. Az elérni kívánt cél meghatározása

Az elérni kívánt cél meghatározása azért fontos, mert így tudod pontosan meghatározni, hogy mit szeretnél elérni a marketingstratégiáddal. A cél lehet például az értékesítés növelése, a márkaismertség növelése, egy új termék bevezetése, piaci részesedés növelése vagy a vevői elégedettség javítása. A célkitűzésnek konkrétnak és mérhetőnek kell lennie, hogy tudjuk, hogy elértük-e a kitűzött célt.

Az üzleti célok meghatározása során a vállalkozásnak figyelembe kell vennie a vállalkozás általános üzleti tervét, az erőforrásokat, a piaci környezetet, a versenytársakat, az ügyfelek igényeit és az általános gazdasági helyzetet. A SMART célkitűzések (specifikus, mérhető, elérhető, releváns és időre vonatkozó) alkalmazása segíthet a célkitűzések hatékony meghatározásában és elérésében. Ehhez az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

Specifikus: A célkitűzésnek konkrétnak és mérhetőnek kell lennie. Például nem elegendő azt mondani, hogy “növelni kell az értékesítést”, helyette konkrét számokat, célokat kell megadni, mint például “10% -os értékesítési növekedést kell elérnünk az elkövetkező 6 hónapban”.

Mérhető: Az üzleti célok számszerűsíthetők, így könnyen nyomon követhetők az eredmények. A célok mérhetősége segíti a vállalkozás vezetőit abban, hogy felmérjék, hogyan haladnak a célok elérése felé.

Elérhető: A céloknak elérhetőnek, de mégis kihívást jelentőnek kell lenniük. Ha a célok túl magasra vannak állítva, a vállalkozás vezetői könnyen elveszthetik a motivációjukat, mert úgy érzik, hogy a célokat lehetetlen elérni.

Releváns: Az üzleti céloknak összhangban kell állniuk a vállalkozás általános üzleti terveivel és az üzleti stratégiával. Az olyan célok, amelyek nem kapcsolódnak az üzleti tevékenységhez, felesleges energiát és erőforrásokat igényelnek.

Időre vonatkozó: Az üzleti célokhoz céldátumokat kell rendelni, így a vállalkozás vezetői tisztában lehetnek azzal, hogy mikor kell elérni a célokat. A határidők segítenek az erőforrások hatékonyabb felhasználásában és a tevékenységek időzítésében.

 

2. A vevőink megismerése

A vevőink megismerése segít abban, hogy pontosan tudjuk, kiknek szeretnénk eladni a terméket/szolgáltatást. A vevők körét befolyásoló tényezők lehetnek például az életkor, a nem, a jövedelmi helyzet vagy akár az érdeklődési kör. Ha pontosan tudjuk, kiknek szeretnénk eladni a terméket/szolgáltatást, akkor hatékonyabban tudjuk célba juttatni az üzenetünket.

1. Válasszunk egy konkrét piacot: Az első lépés a megfelelő piac kiválasztása. Érdemes olyan piacra koncentrálni, ahol a verseny nem túl erős, és amelyben értékesítési potenciál van. Az általunk kínált terméknek vagy szolgáltatásnak jól illeszkednie kell az adott piac igényeihez és preferenciáihoz.

2. Határozzuk meg a célközönséget: A célközönség meghatározása a marketing stratégia egyik legfontosabb eleme. Érdemes megvizsgálni, kik azok, akiknek a termékünk vagy szolgáltatásunk hasznos lehet, és kik azok, akik valószínűleg megvásárolnák azt. Figyelembe kell venni a koroságot, a nemet, a jövedelmi szintet, az érdeklődési köröket és az életstílust.

3. Tanulmányozzuk a versenyt: Fontos, hogy alaposan megismerjük a piaci versenyt és a konkurenciát. Vizsgáljuk meg, hogy milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak, milyen áron, és hogyan kommunikálják az üzenetüket. Ez segít megérteni, hogyan kellene pozícionálni a termékünket a piacon.

4. Vizsgáljuk meg a fogyasztói magatartást: A fogyasztói magatartás elemzése segít megérteni, hogyan viselkednek a vásárlók, hogyan döntenek, milyen motivációik vannak, és milyen tényezők befolyásolják őket. Ez az információ segíti a marketingstratégia kidolgozását és az üzenetünk hatékonyabb kommunikálását.

5. Végezzünk piackutatást: A piackutatás során többféle módon gyűjthetünk információkat a vásárlóinkról. Lehetőség van online kérdőívek kitöltésére, fókuszcsoportok és interjúk szervezésére, valamint az adatok elemzésére. Az így kapott információk alapján jobban megérthetjük a vásárlók igénye

 

3. Az USP (Unique Selling Proposition) meghatározása

Az USP meghatározása segít abban, hogy kiemelkedjünk a versenytársak közül és egyedi értéket nyújtsunk a vevőknek. Az USP lehet például az ár, a minőség vagy akár az innovativitás. Fontos azonban, hogy az USP valóban egyedi legyen és ne csak egy általános jellemző legyen.

1. Funkciók: Ha a termék olyan funkciókat kínál, amelyek egyediek, vagy olyan előnyöket nyújtanak, amelyekkel más termékek nem rendelkeznek, akkor ez segíthet a termék kiemelkedésében. Fontos, hogy a funkciók valódi problémákra adjanak megoldást, és a vásárlók számára valóban hasznosak legyenek.

2. Dizájn: A termék megjelenése, dizájnja is nagyon fontos lehet az egyediség szempontjából. Ha a termék kinézete különbözik a versenytársak termékeitől, vagy valamilyen érdekes, figyelemfelkeltő elemmel rendelkezik, az segíthet a termék kiemelkedésében.

3. Anyagok: Az anyagok, amelyeket a termék gyártásához használnak, szintén hozzájárulhatnak a termék egyediségéhez. Például egy olyan termék, amelyet környezetbarát anyagokból készítenek, vagy olyan anyagokból, amelyeket más termékek nem használnak, vonzóbbá teheti a vásárlók számára.

4. Branding: Az egyedi brand és a termék imázsa is segíthet abban, hogy egy termék kiemelkedővé váljon. Ha a brand és a termék imázsa vonzó, egyedi, akkor ez segíthet abban, hogy a vásárlók kiválasszák ezt a terméket a versenytársak termékei közül.

5. Marketing: A termék megfelelő marketingje és kommunikációja is fontos lehet az egyediség szempontjából. Ha egy terméket jól kommunikálnak, és a vásárlók számára vonzó módon mutatják be, akkor ez segíthet abban, hogy az emberek kíváncsiak legyenek a termékre, és kiemelkedőbbnek tűnjön a versenytársak termékei közül.

Az egyediség nem mindig azon múlik, hogy a termék teljesen egyedi-e, hanem azon, hogy hogyan tudunk kiemelkedni a versenytársak közül, és hogyan tudjuk a legjobban kielégíteni a vásárlók igényeit.

 

4. A branding elemek mentén összeállított kommunikációs terv

A branding elemek mentén összeállított kommunikációs terv segít abban, hogy egységes képet mutassunk a vevőknek és azonosíthatóak legyünk. A branding elemek lehetnek például a logó, a színek vagy akár a betűtípus. Fontos azonban, hogy ezek az elemek összhangban legyenek egymással és megfeleljenek a márka értékrendjének.

1. Ismerd a márkád: A logó, a színek, a betűtípus és a többi branding elem megválasztásának kiindulópontja mindig a márka maga. Elsődleges fontosságú, hogy teljes mértékben megértsd, hogy mi is a márka, milyen értékeket képvisel, milyen célközönséget céloz meg és mi az üzenete. Ez az információ segít majd abban, hogy a branding elemek olyanok legyenek, amelyek ténylegesen tükrözik a márkát.

2. Legyen konzisztens: Az összes branding elemnek egymással összhangban kell lennie, és ugyanazt az üzenetet kell közvetítenie a célcsoport felé. Ez magában foglalja a használt színek, betűtípusok és képek konzisztens alkalmazását az összes marketinganyagon és kommunikációs csatornán.

3. Használj megfelelő betűtípusokat: A megfelelő betűtípusok kiválasztása kulcsfontosságú a márkakép összeállításában. Azokat a betűtípusokat érdemes választani, amelyek tükrözik a márka személyiségét, értékeit és céljait. Emellett fontos figyelmet fordítani arra, hogy a betűtípusok könnyen olvashatók legyenek.

4. Az arculat legyen rugalmas: Az arculat elemeknek lehetőséget kell adniuk a rugalmas alkalmazkodásra, hogy a márka eltérő helyzetekben és környezetekben is megfelelő módon jelenhessen meg. Fontos, hogy az arculati elemek ne legyenek merevek, és ne korlátozzák a márkakommunikációt.

5. Legyen egyedi: A branding elemeknek az egyediségre is oda kell figyelniük, hogy a márka kitűnjön a versenytársak közül. Az egyedi elemek segítenek a márkának megjegyezhetőbbé válni, és erősíthetik a márka hitelességét.

6.Tesztelj és finomítsd: Az arculat összeállítása és finomítása időt és energia befektetést igényel. Érdemes tesztelni a branding elemeket különböző piaci helyzetekben és megfigyelni, hogyan reagál rájuk a célközönség. A visszajelzések alapján finomítsd az arculatot és az üzenetet, hogy még hatékonyabb legyen a márkakommunikáció. Az idővel folyamatosan változó trendek és piaci igények miatt célszerű időről-időre felülvizsgálni és frissíteni az arculatot, hogy az mindig naprakész és releváns legyen.

 

5. A célkitűzések és erőforrások megfelelő párosítása

A célkitűzések és erőforrások megfelelő párosítása segít abban, hogy hatékonyan tudjuk elérni a kitűzött célokat. Fontos azonban, hogy a célkitűzések reálisak legyenek és megfeleljenek az erőforrásoknak. Ha túl magasra tesszük a lécet és nem állnak rendelkezésre megfelelő erőforrások, akkor nem tudjuk elérni a kitűzött célokat.

Az első lépés a realisztikus célok meghatározása. Fontos felmérni, hogy az adott időszakban rendelkezésre álló erőforrások és kapacitások milyen mértékben teszik lehetővé a célok megvalósítását. Az erőforrásokat, mint például az emberi erőforrásokat, anyagokat, pénzügyi forrásokat, eszközöket stb., érdemes átgondolni és a tervezés során ezt figyelembe venni.

Fontos, hogy az erőforrásokat olyan módon osszuk el, hogy a legfontosabb célkitűzéseknek legyenek megfelelő támogatásai. Érdemes prioritást adni azoknak a céloknak, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják az üzleti sikerünkre.

Ha a célok és az erőforrások nem arányosak, akkor a célok módosítása vagy a források növelése lehet a megoldás. Fontos, hogy az erőforrásokat a leghatékonyabban használjuk fel, és olyan célokat tűzzünk ki, amelyek megvalósításához valóban szükség van az erőforrásokra.

Az időbeli tervezés is kulcsfontosságú. A célok megvalósításának határidejének megállapítása és a folyamatok követése segít abban, hogy hatékonyan tudjuk felhasználni az erőforrásainkat és elérni a kitűzött célokat. Ha szükséges, a tervezési folyamatban érdemes konzultálni szakértőkkel vagy tanácsadókkal, akik segíthetnek a megfelelő célok és erőforrások meghatározásában.

 

Ugye, nem hagyod csak úgy itt a kosaradat? 😉

Add meg itt lent az e-mail címedet, hogy elmentsük neked a bevásárlókosaradat későbbre. És - ki tudja - lehet, hogy küldünk neked egy extra kedvezménykupont. 😉