Ha nem is mindennapos kérdésként, de gyakran felmerül vállalkozói körökben: Hogyan tudunk két Facebook-oldalt összevonni, egyesíteni? Erre akkor lehet szükségünk, ha a vállalkozásunk több oldalt is kezelt korábban, de alapvetően hasonló a funkciójuk, a célközönségük, s nem szeretnénk a továbbiakban kétfelé szakadni az oldalkezelésekben. Persze, az is lehet, hogy valaki mástól “öröklünk” meg egy oldalt, amit szeretnénk a sajátunkba beolvasztani. A Facebookon a csoportokat nem, de az oldalakat van lehetőségünk egyesíteni. Mutatjuk, hogyan!

 

A Facebook-oldalak egyesítésének feltételei

 

Először fussunk át egy ellenőrzőlistát, s ha ez mind pipa, csak akkor érdemes nekiállnunk az egyesítésnek. Tehát ellenőrizd, hogy:

  • Mindkét oldalon Facebook-szintű, azaz adminjogosultságod van-e? Ha csak feladatkezelő-szintű hozzáférésed van az egyesíteni kívánt oldalak bármelyikén is (pl. moderátor, hirdető, elemző), akkor nem tudod egyesíteni az oldalakat. Ebben az esetben előbb gondoskodj arról, hogy mindkét oldalhoz megkapd a megfelelő jogosultságot. (*A szerkesztői jogosultság ugyan Facebook-szintűnek számít, de nem ad teljes körű jogosultságot, vagyis azzal sem tudsz egyesíteni. Csak adminként teheted ezt meg.)
  • Győződj meg róla, hogy nincsenek futó kampányaid a törlésre váró oldalon. Ha vannak ilyenek, állítsd le őket, különben visszadobja az egyesítési kérelmedet a Facebook.
  • Ellenőrizd, hogy az oldalak hozzá vannak-e adva Vállalkozáskezelőhöz, s amennyiben igen, egy fiók alá tartoznak-e, illetve a majd megszűnő oldal nincs elsődleges oldalként megjelölve a Vállalkozáskezelőben.
  • Az összevonásnál kizáró ok az is, ha az oldalak úgynevezett globális oldalak. (A globális oldalak azok, amelyek egy – általában nagy – márka, vállalkozás oldalai ugyan, tartalmaik azonban lokálisan jelennek meg, azaz különböző földrajzi helyeken különböző tartalmak tudnak megjelenni, az adott földrajzi hely jellemző nyelvén, miközben ugyanaz az URL-jük és a követőket is összevontan nézi a rendszer.)
  • Illetve szintén kizáró ok, ha egy ellenőrzött oldal kíván egy nem ellenőrzött oldalba beolvadni. Fordítva nincs gond vele.

 

Mi történik a Facebook-oldalak összevonása után?

 

  • A két oldaladból egy oldal lesz, a rendszer összevonja a követőidet és a bejelentkezéseidet.
  • Ha voltak a megszűnő oldalhoz kapcsolt csoportok, akkor azok is átkerülnek a megtartani kívánt oldalhoz.
  • A megtartani kívánt oldal tulajdonképpen változatlan marad, csak épp megkapja a másik oldal követőit, azaz annyival nő a követők száma, amennyi követője volt a megszűnő oldalnak. (Kivéve persze, ha vannak átfedések a követők között, azaz ha valaki mindkét oldaladat követte, akkor az egyesítéssel ő nem fog duplán számítódni.)
  • Viszont!!! Az egyesítéssel megszűnő oldalról törlődik az összes addigi bejegyzés, fotó, vélemény, értékelés és a felhasználónév is. Így ha van köztük olyan, ami még fontos lehet, az egyesítés előtt mentsd le őket.
  • A megtartani nem kívánt oldal teljes egészében törlődik a Facebookról és az egyesítési művelet nem vonható vissza.

 

Hogyan vonhatunk össze két Facebook-oldalt?

 

Ha minden fenti feltétel rendben van, tisztában vagy vele, mivel jár a Facebook-oldalak összevonása, akkor vegyük át a teendőket:

 

1. Válts át oldalnézetbe azon az oldalon, amelyik meg fog szűnni, s nevezd át az oldalt pontosan ugyanarra a névre, ami a megmaradó oldal neve is. Csak ennek a kérésnek a jóváhagyása után – amikor az oldalaidnak már ugyanaz lesz a nevük – kérheted az egyesítésüket. Tehát mindenképp ezzel kezdd. Általában rövid időn belül vagy azonnal meg is szokott történni ez az átnevezés. Kivéve persze, ha az elmúlt időszakban már lett módosítva. Ebben az esetben a legutolsó módosítástól számítva 60 napot kell várnod, hogy ismét módosítani tudd.

Így tudod módosítani az oldalad nevét:

1. Kattints a jobb felső sarokban az oldalad fényképére.

2. Kattints a Beállítások és adatvédelem, majd a Beállítások pontra.

3. Az Oldal általános beállításai alatt (ez nyílik meg alapértelmezetten a Beállításokra kattintva, szóval ne keresgéld) kattints az oldalad neve melletti Módosítás pontra.

4. Módosítsd az oldalad nevét, majd kattints A módosítás ellenőrzése pontra.

5. Add meg a jelszavadat, majd kattints a Változtatás kérése gombra.

Facebook-oldalak összevonása

 

2. Amennyiben fizikai cím (székhely, bolt címe stb.) is lett megadva az oldalaknak, akkor a Névjegynél írd át mindkettőt azonos címre. Nekem a példaképen a Névjegynél nem volt korábban fizikai cím megadva a vállalkozáshoz, ezért ez üres. De ha itt neked van cím megadva, akkor gondoskodj róla, hogy mindkét oldalon ugyanaz szerepeljen.

Facebook-oldalak összevonása

 

3. S most jön az izgalmas rész, a Facebook-oldalak összevonása. Ehhez elsőként válts át arra az oldaladra, amelyik MEG FOG MARADNI. Aztán kattints a profilképedre (a vállalkozói oldalad profilképére, nem a privátra, hisz már átváltottál arra) a hírfolyamod jobb felső sarkában.

4. A lenyíló menüben pedig kattints a Beállítások és adatvédelem, majd azon belül is a Beállítások pontra.

Facebook-oldalak összevonása

Facebook-oldalak összevonása

 

5. A bal oldali menüben kattints az Új oldalélmény, majd az Oldalak egyesítése lehetőségre. Ha valami nem stimmel a fentebb részletezett feltételek közül, akkor itt eleve nem is jelenik meg az Oldalak egyesítésének lehetősége. Ha nem látod itt ezt a menüpontot, akkor irány vissza a cikk elejére és fusd át újra, vajon melyik feltételnek nem felel meg valamelyik oldalad.

Facebook-oldalak összevonása

Facebook-oldalak összevonása

 

6. A Több oldal egységesítése mellett kattints a Kérés elindítása opcióra.

Facebook-oldalak összevonása

 

7. Ezt követően felugrik egy ablak, amiben – nálam – félig magyarul, félig angolul figyelmeztetnek az oldalegyesítéssel járó következményekre, vagyis azokra, amiket a cikk elején már átvettünk. Ha megértetted, akkor kattints a Tovább gombra.

Facebook-oldalak összevonása

 

8. A következő ablakban fel is hívja a figyelmedet arra, hogy melyik oldal fog törlődni és melyik fog maradni. Ezen a ponton még, ha rájössz, hogy nem jó fiókban vagy, ki tudsz minden további nélkül lépni a folyamatból és át tudsz váltani a másik oldalra, amelyiket szeretnéd, hogy megmaradjon. Mivel korábban a megszűnő oldalt is át kellett nevezni arra, ami meg fog maradni, ezért itt két egyforma nevű oldalt fogsz látni, ez pedig könnyen összezavarhat. De ha a logók különbözőek voltak, akkor azokról vagy az eltérő követőszámokról be tudod azonosítani, melyik melyik oldal. Ha biztos vagy a dolgodban, a megfelelő fiókban vagy, kattints a Tovább gombra.

Facebook-oldalak összevonása

 

9. Utolsó biztonsági lépésként pedig még meg kell adnod a Facebook-jelszavad.

Facebook-oldalak összevonása

 

Ezzel a Facebook-oldalak összevonása be is fejeződött. E-mailben fognak értesíteni a megtörténtéről – vagy ha valami gond lenne a kéréseddel -, de tapasztalataim szerint szinte azonnal meg is történik az oldalak egyesítése. Miután megadtad a jelszavadat is, már csak rákattintasz az oldaladra és már látni is fogod a megnövekedett követőszámot, azaz az egyesítés megtörtént.

Neked is probléma, hogy miről posztolj?

Egy vállalkozásnak mind a honlapján, mind a közösségi média felületein folyamatosan kommunikálnia kell. Ehhez állandóan újabb és újabb témákat találni nehéz feladat. Ha te is találkoztál már ezzel a problémával, s jól jönne egy forrás,

– ami mindig ellát témával,
– ami nem csak egy-egy szakmának szól,
– ami nem csak odavetett címeket tartalmaz,

akkor megtaláltad a megoldást.

Tóth Kriszta - 1001 posztötlet vállalkozóknak (második kiadás)

Ugye, nem hagyod csak úgy itt a kosaradat? 😉

Add meg itt lent az e-mail címedet, hogy elmentsük neked a bevásárlókosaradat későbbre. És - ki tudja - lehet, hogy küldünk neked egy extra kedvezménykupont. 😉