A Goldman Sachs gazdasági szakemberei szerint a generatív mesterséges intelligencia akár a jelenlegi munkahelyek negyedét, vagyis mintegy 300 millió munkahelyet is helyettesíthet világszerte. Az irodai és adminisztratív munkák állnak a legnagyobb veszélyben, utánuk következnek a jogi, építészeti és mérnöki munkák. Az Egyesült Államokban, Japánban és Svédországban várhatóan a legveszélyeztetettebbek az állások, míg Kínában és Indiában biztonságosabbak.

A jelentés szerzői között szerepel Jan Hatzius, közgazdász is, aki szerint az Egyesült Államokban és Európában a munkahelyek mintegy kétharmada valamilyen mértékben ki van téve az AI automatizálásának, míg a generatív AI akár a jelenlegi foglalkoztatás 25%-át is helyettesítheti.

“A generatív AI potenciálja jelentős zavart okozhat a munkaerőpiacon, képessége arra, hogy olyan tartalmat hozzon létre, amely nem különböztethető meg az ember által létrehozottól, lebontja a kommunikációs akadályokat az emberek és a gépek között” – olvasható a jelentésben.

Azonban úgy vélik, hogy az automatizálásból adódó állásvesztést történelmileg mindig ellensúlyozta az új típusú állások létrehozása. Azok az új foglalkozások, amelyek technológiai innovációk után keletkeznek, “a hosszú távú foglalkoztatási növekedés túlnyomó részét teszik ki” – írták a szerzők.

“A jelentős munkaerő-költség megtakarításokkal, az új munkahelyek teremtésével és a nem elmozdított dolgozók magasabb termelékenységével járó kombináció lehetősége jelentős termelékenységi robbanást eredményezhet, amely jelentősen növelheti az gazdasági növekedést. Az ilyen robbanás időzítését azonban nehéz megjósolni” – olvasható a jelentésben.

A Sortlist Data Hub által készített felmérés szerint az európai szoftver- és technológiai vállalatok 26%-a tervez állásleépítéseket a ChatGPT miatt. Azonban a generatív mesterséges intelligencia (generative AI) alkalmazása az USA-ban az elkövetkező 10 évben évente közel 1,5 százalékponttal növelheti a munka termelékenységét. A növekedés mértéke azonban változó lehet attól függően, hogy milyen nehézségű feladatokat tud majd ellátni az AI.

A globális munka termelékenység növekedése végül akár 7%-kal is növelheti az éves globális GDP-t, ami “kiemeli a generatív AI hatalmas potenciálját, ha teljesíti ígéretét” – állítják a szerzők.

Az AI által okozott munkahelyvesztésre vonatkozó félelmek nem újak, de az OpenAI ChatGPT körüli népszerűség robbanása újra felkeltette ezt a kérdést. A leginkább veszélyeztetett állások az USA-ban az irodai és adminisztratív támogató pozíciók, amelyeket a jogi, építészeti és mérnöki szerepek követnek. A manuális munkák közül a karbantartási, javítási munkák és építőipari munkák vannak a legkevésbé veszélyeztetettek között.

Európában hasonló eredményekre jutottak, ahol az adminisztratív munkakörök voltak a leginkább veszélyeztetettek, mivel munkájuk 45%-a automatizálható, míg a kétkezi munkák és a hozzájuk kapcsolódó szakmákban csak a munkahelyek 4%-át érinti. Az USA-n és Európán kívül azonban az automatizáció hatásait leginkább Japánban, Svédországban és Izraelben érzik majd meg a gazdaságban, míg Kínában, Vietnamban és Indiában dolgozók közül a legkevésbé valószínű.

 

Ugye, nem hagyod csak úgy itt a kosaradat? 😉

Add meg itt lent az e-mail címedet, hogy elmentsük neked a bevásárlókosaradat későbbre. És - ki tudja - lehet, hogy küldünk neked egy extra kedvezménykupont. 😉